Geschiedenis

Het gebouw

Het Montfortanenklooster is gelegen op de Diestevest, net binnen de ring van de Leuvense binnenstad en op een wandelafstand van het station. Deze prachtige site deed decennia lang dienst als het vertrouwde huis van de Paters Montfortanen, die zich richten op het heiligdom ter ere van Maria en instaan voor de verspreiding van de Mariadevotie volgens Montfort. Het rijke verleden en de gunstige ligging maakten dit gebouw tot de ideale Ithakalocatie. 

Het gebouw kwam tot stand in 1888 en in 1949 vond er een gedeeltelijke wederopbouw plaats. In 2021 werd het klooster bestempeld als bouwkundig erfgoed. Het pand getuigt bovendien van een grote historische en architecturale waarde. Het L-vormige gebouw heeft horizontaliserend effect door het decoratieve metselwerk en er werd, ook na de restauratie van 1949 een sterke focus op een uniforme baksteenstijl gelegd. Het interieur is eclectisch, mede door de verschillende interieuronderdelen die na de bouw van 1888 nog bewaard bleven, zoals de gegroefde pilasters, enkele plafonds en het salon met de houten lambriseringen en schoorsteen. De vele ramen zorgen ervoor dat natuurlijk licht op verschillende momenten van de dag in de kamers schijnen. 

Ondanks de imposante voorgevel is het duidelijk dat dit gebouw een thuis was voor de paters. Van kruisjes aan de muren tot oude brieven en foto’s, in elke ruimte zijn sporen terug te vinden van een huiselijk maar contemplatief leven. Het contrast tussen deze geestelijke, bedeesde sfeer en de gedurfde, grensverleggende kunstwerken maken de boodschappen van de kunstenaars sterker.