ODYSSEE • ITHAKA#29

Jorge Louis Ochoa

I come from far away.

Jorge Louis Ochoa, oorspronkelijk afkomstig uit Peru, woont sinds 2016 in Leuven. In 2008 behaalde hij een master in Sociale Ontwikkeling in The Graduate Institute van Genève om daarna een studie Fotografie te starten aan Ecole Agnes Varda in Brussel.

Ochoa is geïnteresseerd in de wereld van beelden en hun impact op onze cultuur en ons sociaal leven. In zijn eerste werken maakte hij gebruik van een documentaire-stijl om zijn foto’s te creëren, maar in de toekomst zou hij graag de grenzen het medium verder verkennen.

“Het idee was om de Peruanen in België op een eenvoudige manier vast te leggen.”

Het werk dat hij voor ons presenteert is I come from far away, een verslag van de Peruviaanse migrantengemeenschap in België. De foto’s werden genomen tussen 2018 en nu, voornamelijk scènes en portretten die Ochoa nam tijdens de viering van verschillende culturele en spirituele feesten, vrije tijd en momenten uit het dagelijkse leven. Deze gebeurtenissen geven een beeld van welbevinden of van een ingebeelde terugkeer naar gemeenschappelijke plaatsen en ervaringen. Ze spelen een belangrijke rol in de socialisatie en verderzetting van de Peruviaanse identiteit en cultuur in dit nieuwe land.

 

Ochoa is zelf een nieuwkomer in ons land en is geïnteresseerd in wat het betekent om je op een nieuwe plek te vestigen. Wat is de culturele dynamiek van een immigrant? Wat blijft er van de cultuur van mensen over en wat er verdwijnt er eenmaal ze zich in een nieuw land vestigen? Ochoa wilt dan ook graag de aandacht vestigen op de manier waarop culturele expressie is ingebed in het migratieproces.

📍 DIT IS DE LAATSTE locatie

Hopelijk hebt u genoten van de tocht! Je kan nog verder wandelen tot aan de Abdij van Keizersberg. Vervolledig je tocht daarna digitaal op onze Online Expo die is opgenomen in de abdij.