ODYSSEE • ITHAKA#29

Fee Veraghtert

Fee Veraghtert (1998) is afgestudeerd als Master in de Beeldende Kunsten aan PXL-MAD School of Arts in Hasselt. Ze was altijd al geïnteresseerd in kunst en van kinds af aan heeft ze deeltijds kunstonderwijs gevolgd. Op aanraden van haar docent op het DKO, besloot ze om een kunstopleiding te volgen.

“I prefer to live in color”

David Hockney

Voor Ithaka heeft ze een reeks van twintig monotypes geselecteerd en geordend in de verschillende ramen van het Klein Begijnhof. Interactie van de vormen en kleuren speelden een belangrijke rol in de uiteindelijk compositie. Hoe verhouden de werken zich ten opzichte van elkaar? En hoe verhoudt de toeschouwer zich ten opzichte van de werken? Met deze twee vragen probeert Veraghtert altijd te spelen zodat er tussen de verschillende figuren een soort pingpongeffect ontstaat.

 

De formele eigenschappen van de schilderkunst in het algemeen zijn in haar werk heel belangrijk. Kleur, vorm, compositie, lijn en toeval zijn enkele aspecten die je steeds ziet terugkomen. Daar draait het om. Toch is het ook interessant om de titels van de werken te ontdekken: deze vertellen weer een ander verhaal.

De boodschap achter haar werk verduidelijkt ze zelf met een quote van Elsworth Kelly: “I’m attracted to color and shape, I feel people want a content. They’ve always have a content. You know figuration. Right away there is a story. And abstraction has always been, “oh, it’s abstract..” (“Ik voel me aangetrokken tot kleur en vorm, ik voel dat mensen een inhoud willen. Ze hebben altijd al een inhoud gehad. Je weet wel figuratie. Meteen is er een verhaal. En abstractie is altijd geweest, “Oh, het is abstract…”.”)

📍 De volgende locatie

Klaar met het bekijken van dit werk of deze werken? Wandel naar de volgende locatie (De Hoorn langs de kant van het Sluispark)