ODYSSEE • ITHAKA#29

Annelotte Lammertse

ANNELOTTE LAMMERTSE

ZOOOM

Annelotte Lammertse volgt momenteel een master textielontwerp aan de LUCA School of Arts in Gent. Haar bachelor behaalde ze op de Rietveld Academie in Amsterdam, afdeling Beeld en Taal.

“Ik baan me een weg door de tuin, tussen de landschapstuinen door, naar de wilde zomen in ons landschap.”

Het project ZOOOM bestaat uit een aantal werken die vertellen over de tussenruimtes of ‘zomen’ in onze steden. Vorig jaar begon Lammertse met het verven van linnen en hennep met planten die ze vond in de tussengebieden, randen en breuken van de stad. Ze vond de planten langs de snelwegen, bij de oevers, langs grachten, in de bermen, verspreid op de pleinen en tussen de bakstenen van de verlaten huizen in de stad.

Het zijn plekken die door de mens gerust gelaten worden. Niemand kijkt ernaar om, de stadsplanning besteed er geen tijd aan en ze zijn vaak onbereikbaar. Toch zijn dit de plekken bij uitstek waar een enorm hoge diversiteit heerst, het zijn toevallige en onvoorziene fouten met veel potentieel. Eenzelfde soort potentieel zit in de planten zelf, zoals de kleuren die ze kunnen genereren. Er groeien planten als boerenwormkruid, Sint-Jacobskruid, bijvoet, duizendblad, koningskaars maar soms ook eikenbomen en tamme kastanjebomen.

Met haar werk wil Lammertse graag het gelaagde karakter dat in de breuken, de zomen en in de marges van de stad heerst naar boven brengen. Het zijn plekken vol mogelijkheden, die tegelijkertijd moeilijk definieerbaar zijn. Het zijn plaatsen die door niemand worden overheerst of uitgebuit en waarin we ons kunnen verbeelden hoe stedelijke ruimtes eruit kunnen zien en wat voor rol ze kunnen spelen. De planten die er groeien zijn belangrijk voor de biodiversiteit. De procesmatigheid, veranderlijkheid en tijdelijkheid is wat de plaatsen vormt. Het is enkel wachten tot economische en politieke krachten van buitenaf op de plekken gaan inwerken.

Eva Maria Bouillon

Zonder Titel (2018)

De in Brugge geboren Eva Maria Bouillon studeerde in 2020 af aan Luca School of Arts in Brussel. Hier volgde ze een Masteropleiding Fotografie. Van jongs af aan werden zowel zij als haar zus aangemoedigd om creatief bezig te zijn. Haar ouders namen haar vaak mee naar theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Haar beide ouders spelen momenteel een enorm grote rol in haar werkproces.

De fotografie reeks, Zonder titel (2018), ontstond uit een samenwerking tussen Bouillon en haar grootmoeder. Haar grootmoeder had smetvrees. Doorheen haar jeugd kon Bouillon al waarnemen hoe de angststoornis zich uitte in haar grootmoeders handelen en welke sporen deze nalaten. Objecten werden meermaals gewassen en zorgvuldig ingepakt in keukenpapier en plastic.

“Door de pandemie van het voorbije jaar denk ik trouwens dat sommige mensen zichzelf  kunnen herkennen in deze reeks.”

Gedurende enkele maanden ging ze dan ook langs om haar grootmoeders dagelijkse leven en haar appartement te fotograferen maar plots werd haar grootmoeder ziek. Toen haar grootmoeder overleed besloot Bouillon om de fotoreeks toch verder te zetten.

Hiervoor selecteerde ze enkele beelden uit de periode waarin ze samen werkten en creëerde ze foto’s bij gebaseerd op elementen uit haar appartement en de verhalen.

📍 De volgende locatie

Klaar met het bekijken van dit werk of deze werken? Wandel naar de volgende locatie: Animaux Speciaux (Atelier)