ODYSSEE • ITHAKA#29

Wouter Persyn &

Wouter Persyn

O

De in Oostende geboren en getogen Wouter Persyn is een architect, lesgever en meubelontwerper. In zijn vrije tijd maakt hij af en toe kunst met eender welk medium.

 

Zelf heeft Persyn een  grote bewondering voor Margritte. De dag van vandaag haalt hij veel inspiratie uit Margrittes surrealistische schilderijen en vormt het mee de basis voor een nieuw meubelstuk.

 

In 2017 heeft hij meegedaan aan het street art festival the Chrystal ship in Oostende. Met Michelangelo’s Madonna met kind als inspiratiebron heeft hij toen verscheidene werken gemaakt die te zien waren in de O.L.V-Kerk te Brugge. Voor Smartlab heeft hij O ontworpen en deze krijgt nu in Leuven zijn tijdelijke plaats.

O is het vervolg op Gordn. Kast of kunst? Een kwestie van perspectief. Vanuit één specifiek standpunt vormen de vreemde uitsnijdingen namelijk een cirkel, een perfect rond gat in de kast. Het moment waarop 3D schijnbaar plaats maakt voor 2D is het moment ook waarop de optische illusie van de kast kunst maakt.

 

Gordn en O vormen samen één geheel, maar dat zijn ze fysiek nooit geweest.

 

“De kijker doen afvragen wat hij ziet, tot hij de aha erlebnis beleeft.”

Waar je als toeschouwer rond de kast loopt, op zoek naar O, draait het tastbare gat zich hier voor jouw ogen. De verbazing is nabij- met de regelmaat van de klok openbaart zich die perfecte cirkel. De twijfel tussen kast of kunst verdwijnt.

SHIYI ZHOU

No NAME

Shiyi Zhou is 24 jaar oud en studeert momenteel Antropologie aan de KULeuven. Hiervoor studeerde ze media en werd ze verliefd op digitale media waarmee ze ook haar meer sensuele werken kon creëren.

Zelf ziet ze zichzelf niet als een professionele kunstenaar. Het maken van kunstwerken is voor haar een plezierige hobby, dat haar helpt bij het losmaken van gevoelens en het structureren van ideeën. Voor Zhou is kunst dan ook een manier van denken geworden. Het resultaat van zo’n denkproces is als een persoonlijk dagboek, dat een deel van haar leven markeert.

No name is een werk waarmee Zhou ons graag wilt laten opstaan zodat we te weten komen hoe sterk ons eigen lichaam is en hoe onmogelijk het is om vrij te handelen. Deze etherische dans verzet zich tegen het binnendringen van de werkelijkheid. Het verlangen van dit bewegen is een primitief  verlangen, dierlijk, maar het bewustzijn zit er wel in verborgen. 

“Als ik naar mijn werk kijk, kijk ik ook naar mezelf en denk ik na over mijn leven.”

 Zhou wilt het publiek in een context vol van instincten en krachten van het leven brengen.  De informatie die het publiek hierbij verkrijgt, is gerelateerd aan hun persoonlijke levenservaring en hierdoor persoonlijk te beleven en te onderzoeken.

 

📍 De volgende locatie

Klaar met het bekijken van deze werken? Wandel naar de volgende locatie: