ODYSSEE • ITHAKA#29

JOKE DE PEVER

VLEESHOOP (2020)

Joke De Pever (1993) behaalde in 2016 haar Bachelor Toegepaste Psychologie en daarna een Master schilderkunst aan KASK te Gent. Tijdens haar eerste studie verdiepte ze zich in het effect van pornografie op het zelfbeeld. Het menselijk lichaam afbeelden speelt dan ook een grote rol in haar werken. De voorbije 3 jaar heeft De Pever al op verschillende tentoonstelling mogen exposeren en dit jaar mogen ook wij haar verwelkomen.

De Pevers’ werk is op deze editie zowel terug te vinden op de online tentoonstelling als op de Odyssee.

Op de online tentoonstelling vind je haar schilderijen terug die ze maakte tijdens de eerste lockdown. Deze werken zijn gemaakt  op verschillende ondergronden. Sommige zijn gemaakt op karton, op vezelplaat of op papier. Het is een mengelmoes van ondergronden die een uitdaging zijn om te combineren.

Voor Odyssee presenteert De Pever haar Vleeshoop. Het schilderij is een amalgaam van foto’s op elkaar geplakt, vergroot en verkleind… Ze bracht hierdoor de figuren bij elkaar en incarneerde zo haar eigen verlangen tot dit schilderij.


In dit werk wilde ze mensen schilderen die zich goed voelen bij elkaar en hierdoor zichzelf zijn zonder aan de maatschappelijke schoonheidsidealen te moeten voldoen. De figuren die ze afbeeldt zijn mensen die elkaar al jaren kennen en die elkaars lief en leed delen. Ze zijn hierdoor de fase van ‘altijd mooi zijn voor elkaar’ gepasseerd en tonen zichzelf hoe ze echt zijn.

Thema’s als feminisme, lelijke schoonheid, absurde alledaagsheid en lichamelijkheid worden in De Pever’s werken één voor één onder de loep genomen.  Ze wilt met haar werk wegstappen van de drang om sexy te zijn en een gewoon vrouwelijk lichaam tonen op een natuurlijke manier, zonder deze te seksualiseren of zonder walging over te brengen.

Een lichaam mag ook louter een lichaam zijn

Het idee voor Vleeshoop is ontstaan in het midden van de pandemie, wanneer het absoluut niet aangewezen was om een hoop mensen op elkaar te leggen. Het schilderij geeft het innerlijk verlangen weer naar contact, écht fysiek contact met familie en vrienden. Elkaar écht kunnen zien, is veel waardevoller dan via een schermpje.

📍 De volgende locatie

Klaar met het bekijken van dit werk? Wandel naar de volgende locatie: ‘T Galetje, Tiensestraat 46.