ODYSSEE • ITHAKA#29

Anyuta W. Snauwaert

I think it is beautiful when people dare to question their own premises and empty their hearts for the new

Anyuta Wiazemsky Snauwaert (1989) is een beeldend kunstenaar. Ze studeerde af aan de rechtenacademie van Moskou  vooraleer ze besloot om aan een artistieke carrière te beginnen. Zo begon ze enkele jaren geleden beeldende kunsten te studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Ondertussen zijn haar werken al getoond in Moskou, Gent, Oostende, Brussel, Kortrijk, Antwerpen, Rotterdam, Hyderabad, Murcia en nu ook in Leuven.

Het werk dat ze aan ons presenteert is ontstaan doordat Snauwaert vorig jaar door KAAP en Mu.Zee werd gevraagd om mee te werken aan een project rond monumenten. Vorig jaar heerste de discussie over wat er moet gebeuren met de monumenten van het koloniale verleden. KAAP en Mu.Zee wouden dit opentrekken en de betekenis van het monument vandaag bevragen. Snauwaert werd hierdoor als hedendaagse kunstenaar in de positie gezet waar ze mocht beslissen wat een monument verdient. Ze besloot om een monument -voor- twijfel te maken. Onze maatschappij is gepolariseerd. Elke dag denk je “nu kan het niet meer erger” waarna je de dag erop merkt dat het toch nog erger kan. We worden overspoeld door zowel grote existentiële kwesties als kleinere vraagstukken, waardoor we overtuigd zijn geworden dat onze eigen visie de enige juiste is. Hierdoor zijn we niet meer in staat om erover te communiceren. Er is geen ruimte meer voor dialoog. Snauwaert wilt deze ruimte terug creëren en twijfel opnieuw toelaten in ons leven.

 

“Durf eens je positie in vraag stellen: ben ik wel genuanceerd genoeg?”

Om de twijfel te vereren heeft Snauwaert een ghost heart aangeschaft en die in een Italiaanse handgemaakte vaas op sterk water gelegd. Het hart is voor haar de plek waar onze emoties en onze geest zitten. Met een hart vol emoties raken we soms overstuur. Een leeg hart is vol potentie: het staat open voor nieuwe dingen.

Muziek in de audiogids is van Siebe Chau en Brenda Corijn als Ão en Gust van Moorhem. Stemwerk door Anneleen Laermans en Bastiaan de Groote.

📍 De volgende locatie

Klaar met het bekijken van dit werk? Wandel naar de volgende locatie: