Ithaka #28

Ithaka is een beeldend kunstenfestival dat jaarlijks door LOKO, de Leuvense studentenkoepel, wordt georganiseerd. Van 3 tot 8 maart 2020 vond de 28ste editie van Ithaka plaats in Villa aan de Aa in het centrum van Leuven.

Projecten
Werken van volgende kunstenaars konden bewonderd worden op Ithaka #28: Laurenz Coninx, Erien Withouck, Isabelle Reynders, Stef Lemmens, Eva Soetaert, Arthur Van de Velde, Dieudonnee Twickler, Anna Püschel, Lynn Sinnesael, Veerle Van Rossom, Bas Van den Hout en Marijke Aerts

Programma
– Expo doorlopend te bezichtigen –
Dinsdag 3 maart: schrijfworkshop door Jens Meijen, koffieworkshop door Noir, open mic-vond
Woensdag 4 maart: spelletjesnamiddag, verschillende opvoeringen door studenten LUCA Lemmens, cheese croquettes & wine, kortfilmavond in samenwerking met Cinema ZED
Donderdag 5 maart: high tea in samenwerking met Simon Lévelt, yogasessie, jazz & beer-avond
Vrijdag 6 maart: culturele quiz, voorstelling dichtbundel Cuisine door Geert Simonis, afterwork, hypnose demonstratie
Zaterdag 7 maart: kindernamiddag
Zondag 8 maart: pannenkoeken

Locatie: Villa aan de Aa
Voor de achtentwintigste editie palmde Ithaka de Stadsvilla in. De Villa aan de Aa werd ontworpen door het architectenbureau van Godfried Wijn, waarna die in 1929 aan de oever van de Dijle in Leuven werd opgetrokken. Traditionele elementen worden er gecombineerd met eigentijdse elementen. Dat is te zien in het kleurenspel van de gebruikte materialen (de meest opmerkelijke zijnde gele en rode baksteen en witte similisteen), de siermotieven van gekleurde baksteen in de deurtravee, het overhoeks geplaatst schrijnwerk van de vensters aan de straatzijde en de geometrische motieven van de diefijzers voor de souterrainvensters. Het T-vormige volume van de Villa bestaat uit een souterrain en twee bouwlagen. In de zij- en achtergevel zijn erkers te vinden, de gevels worden gesierd door samengestelde schilddaken met langgerekte dakkapellen en hoge schouwen. Met uitzondering van de deur bleef het oorspronkelijke schrijnwerk met glas in lood overal bewaard.

De villa bestaat uit een woongedeelte en een voormalige studentenresidentie. In die studentenkoten deden de kunstenaars elk hun eigen ding.

Dank aan onze partners!